Regióny Žilina Ružomberok

Ako vyzerali Vianoce na Liptove? Od prísnych tradícií sa nepoľavilo

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay.com

RUŽOMBEROK – Niektoré kúty Slovenska ešte stále dodržiavajú prísne vianočné tradície, z ktorých nepoľavujú ani ďalšie generácie. Hoci by sa ti mohlo zdať, že Slovensko je tak malá krajina a v každom kúte budú úplne rovnaké tradície, nie je tomu tak. Aké tradície dodržiavajú na Liptove?

Hoci je Slovensko skutočne malá krajina, o to bohatšie je však naša kultúru. Každý región tu napríklad Vianoce oslavuje po svojom, a to aj napriek tomu, že susedíte s iným regiónom. Tak napríklad taký Liptov, ktorý je od Oravy len kúsoček, sa vyznačuje úplne inými tradíciami.

Niektoré však má každý región rovnaké ako napríklad celodenná hladovka. Hoci kedysi sa skutočne nemohlo celý deň jesť nič, tento zvyk sa trošku upravil a najesť sa môžete len na raňajky. Po zvyšok dňa však už musíte čakať na večeru. Na Liptove sa oproti Orave, s ktorou susedí, pred jedlom nečíta biblia, ale rodina sa spoločne len pomodlí.

Po tom sa odkrojí jablko, na ktorom musí ostať pekná hviezda, aby bola celá rodina po zvyšok roka zdravá. Nasledujú oplátky natreté medom avšak po nich, si rodina natrie aj chlieb s cesnakom. Toto všetko musia spraviť ešte pred tým, než začnú jesť kapustnicu.

Zdroj: zdravieastyl.sk

Ak ste si mysleli, že tá určite bude tradičná so zemiakmi, tak vás sklameme. Aj v tomto regióne sa varí jedinečná kapustnica. A to poriadne hustá s rezancami. “kapustnicu varíme ako hustú kapustnicu s domácimi rezancami, s hubami, sušené slivkami, domácou kapustou, domáce zemiaky, klobása a údené mäso, ktoré odtiaľ, ale vyberieme.“

Ďalším pokrmom, ktoré sa na Liptove je, sú opekance. Na východe ich určite poznajú pod názvom bobáľky. Ide o sladké kváskové cesto, ktoré sa v tomto regióne tradične podáva s makom. Večera sa ukončí tradičným zemiakovým šalátom s rybou a samozrejme modlitbou. Na druhý deň rodine spoločne raňajkuje už spomínané opekance.