Regióny Žilina Martin Top

POZOR! Ďalší problém s potravinami: Z predaja sťahujú kontaminované kuracie mäso

Ilustračná foto. ZDROJ: fb Polícia SR

SUČANY- Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy za posledný mesiac zverejnili niekoľko produktov, ktoré museli stiahnuť z predaja. Tentokrát upozorňujú na kontaminované kuracie štvrte. Nemáte ich náhodou doma?

 

Za posledný mesiac odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zverejnili až 6 produktov, ktoré museli stiahnuť z predaja, pretože nespĺňali podmienky na predaj. Tentokrát ide o skutočne bežnú potravinu, ktorá sa môže nachádzať v ktorejkoľvek domácnosti.

Konkrétne ide o “„Kuracie štvrte chladené“, šarža 01/03122021, DS 10.12.2021, krajina pôvodu Poľsko, distribútor Mäsovýroba Anton Skurčák, Oravská Polhora 1043, 029 47 Oravská Polhora, dodávateľ P.P.H.U. „BIELA“ Stanislaw Biela, 34-407, Ciche, Staré Bystré 370A, Poľsko,” informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa na ich webe.

Pri kontrole odobrali hygienici z Regipnálnej veterinárnej a potravinovej správe v Martine vzorku tohto produktu. Konkrétne sa toto mäso nachádzalo v prevádzke “Mäsovýroba Kozák Anton s.r.o., Fatranská cesta 1685/26, 038 52 Sučany”

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia. Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa

Po bližšej analýze vzorky sa odborníkom podarilo odhaliť kontaminované kuracie mäso. “V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis.” Podľa informácií má byť tento výrobok momentálne už po dátume spotreby. Skontrolujte si však svoje mrazničky, pretože sa u vás doma môžu stále nachádzať. Mnohí spotrebitelia si totiž mäso mrazia, aby im predĺžili dátum spotreby.

Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné. Spôsobujú totiž ochorenie salmonelózu. “Po požití potraviny kontaminovanej salmonelou postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informujú odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na svojom webe.