Regióny Žilina Trstená Dolný Kubín Námestovo

Unikátne vianočné tradície na Orave: Neuveríte, čo robia ľudia v tomto regióne

Ilustračné foto. Zdroj: pixabay.com

NÁMESTOVO – Vianoce sú sviatkom, kedy si viaceré domácnosti oprášia staré zvyky. Orava je silno kresťanský región, a práve preto sa tu o to viac tieto tradície dodržiavajú. My ti prezradíme zopár unikátnych zvykov, ktoré nájdeš v mnohých rodinách v tomto regióne.

 

Orava je krásny región na severe Slovenska, kde ľudia ešte stále zachovávajú mnohé tradície. O to silnejšie sa tu oslavujú práve Vianoce, ktoré sú typické dodržiavaním rôznych zvyklostí. Tie najvýnimočnejšie sa pri tom spájajú práve so Štedrým večerom, kedy si tradície pripomíname najviac.

Jednou z nich je aj to, že hoci môžete byť sebeviac hladný, žiadna maškrta vás po celý deň nečaká až do štedrovečernej večere. Na Orave je pritom zvykom, že keď celá rodina usadne za štedrovečerný stôl, tak sa ľudia nie len pomodlia, ale prečítajú si aj kúsok z Biblie. Až potom môžu zasadnúť a vychutnať si večeru.

Na stole je už samozrejme pripravený cesnak a cibuľa. Niektoré rodiny si obmotávajú tiež reťaz okolo stola, aby rodina držala pokope. Iní zas na stromček vešajú oplátky, aby vyhnali z domu všetkých duchov. Samozrejme nesmie chýbať ani prestreté o jedno miesto navyše pre pocestného. Taktiež sú pod obrusom skryté peniaze alebo šupiny  kapra pre väčšie bohatstvo.

Zdroj: TASR / Roman Hanc

Večera začína prekrajovaním jablka. Je dôležité, aby hlava rodiny vždy odkrojila hviezdicu pre štastie v rodine. Po tom taktiež hlava rodiny zdvihne med a omočeným prstom požehná každého člena. Prstom im totiž urobí na čele symbol kríža. Tento med sa následne používa pri jedení oplátok, ktoré si dochutia práve ním. Až po všetkých týchto tradíciach môžu pristúpiť k večeri.

Dôležité však je, aby všetky pokrmy, ktoré budú počas večere jesť boli v blízkosti stola. Nikto z rodiny sa totiž nemôže postaviť a odísť, aby čokoľvek zobral a premiestnil, až kým nedoje aj posledný člen. Keby náhodou niekto odišiel, tak sa povráva, že niekto z rodiny zomrie.

Večera začína ako inak než kapustnicou. Hoci sa vám môže zdať, že táto polievka nemôže byť obyčajnejšia, opak je pravdou. Mnohé rodiny robia kapustnicu z údenej ryby a kapusty s pučenými zemiakmi. Nájdu sa však aj takí, ktorí do kapustnice dávajú klobásu. Hoci ju nejedia, pre chuť si ju doprajú. Obzvlášť zvláštna tradícia je však dávanie údeného syru do kapustnice. Ten sa tam pridáva až na konci, keď je takmer všetko dovarené.

Niektoré rodiny okrem kapustnice majú na štedrovčernej večeri aj šošovicovú polievku. Údajne práve šošovica má ľuďom zabezpečiť viac peňazí v rodine. Najtypickejším pokrmom počas Vianoc je práve ryba a zemiakový šalát. Okrem kapra sa v tomto regióne podávajú aj vyprážané filé, losos či pstruh. Zemiakový šalát sa zvykne pripravovať bez cibule, avšak s domácou majonézou.

Zdroj: horoskopy.blesk.cz